DSC06498

Jag skriver den här bloggen för att dela med mig av den kunskap om blocktryck, eller qalamkari som det heter i Iran, jag samlat på mig under tre år. 2015 reste jag till Esfahan i Iran för att göra mina första tryckexperiment.
Motiverad efter den resan ritade jag ett nytt mönster jag gav namnet Sill & Potatis som jag skickade till en blockmakare
i Esfahan. Därefter åkte jag till ett artist in residence program i södra Spanien för att se Alhambra i Granada och studera islamiska former och mönster som skiljer sig från de som finns i Iran. Under tiden i Spanien började jag skissa på ett nytt mönster, Julskinka, som jag senare gjorde klart i Stockholm.
Efter att dessa två mönster blivit tryckta visades de upp i utställningen Textila Undertexter i Marabouparkens konsthall och i Malmö Konstmuseum.Båda dessa mönster blev omtyckta och det är roligt att det blev som jag ville,
Att de tryckta på dukar fick pryda både midsommarbord och julbord.
Jag ser dessa mönster som början på ett livslångt projekt jag kallar Nordic Delight. Ganska snart uppstod tanken att jag själv borde lära mig tekniken för att trycka mina egna mönster. Det är också många av mina konstnärskollegor som har visat intresse för att lära sig trycka på det här viset. Därför sökte jag stöd hos Nämnden för hemslöjdsfrågor och fick ett bidrag så jag kunde åka till Esfahans hantverkskvarter och sätta mig i en verkstad med benen i en grop under ett av de låga borden och lära mig trycka.

Jag kommer i denna blogg berätta framför allt berätta om min tid i Esfahan som tryckarlärling samt ge tillbakablickar på mitt arbete med mönsterarbete och Nordic Delight sedan starten 2015.

Det går att läsa om mina erfarenheter i en essä jag skrivit för tidningen Tecknaren, Mönster i förändring, samt lyssna på en radiointervju på P4 Stockholm från 2016.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s