Under tiden jag vistades i Esfahan för att lära mig trycka blocktryck ville jag beställa några block. Jag hade en färdig idé med mig och ville ha block på min egen design men jag ville också skaffa block med traditionella ornament. Sedan tidigare hade jag en blockmakare men tryckaren herr Shirvani som jag var lärling hos ville inte använda sig av hans block eftersom han använder ett slags laserskärare att snida med. Herr Shirvani som jag praktiserade hos är väldigt mån om att  inte röra på hantverket på något sätt. Han har också undrat varför jag inte håller mig till traditionen i mina former. Jag är lite kluven till detta. Jag tycker att den skicklighet blockmakaren behärskar är otrolig och måste bevaras. Å andra sidan är det fantastiskt att kunna experimentera men eftersom ny teknik oftast för med sig dumpade priser och tar döden på mycket kunskap föredrar jag att använda mig av blockmakare som helt jobbar för hand.

Det finns två blockmakare i hans grannskap. Den första jag besöker ska snart på resa så  det blir därför den andra blockmakaren som sitter i en verkstad på gatan, mitt emot ett bageri. Herr Mohseni jobbar växelvis både i bageriet och i sin verkstad. Det är bara att springa emellan. Tidigare har jag skrivit ganska detaljerat om hur man snidar i träblocken i en essä som var publicerad i tidningarna Hemslöjd och Tecknaren. Läs pdf- filen här:
Mönster i förändring.

Herr Mohseni sparar på sina ornamentarkiv i plastkorgar, oftast tryckt på tidningspapper. Man får rota i dom lösa bladen som är väldigt vackra för att välja det  man vill ha. Enligt traditionen trycker man i fyra färger och det innebär att varje ornament trycks med fyra block.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s