Första mötet
Jag negotierar med Mäster Shirvani . Foto: Håkan Julander

Den 15:e april på eftermiddagen åker jag till verkstaden där jag ska börja trycka. Den ligger i ett av Esfahans äldsta kvarter. Jag bor i samma område för att vara nära verkstaden. I området håller många byggnader på att rasa ihop och nya hus byggs över de gamla ruinerna.
Min verkstad är också i en gammal byggnad som tillsammans med andra lokaler och verkstäder ligger runt en trädgård med ett stort mullbärsträd i. De flesta av lokalerna är stängda. Jag fick senare veta att det inte gått ihop för dem.
Herr Shirvani heter tryckaren jag ska arbeta hos. Vi beslutar att jag ska börja genast. Den första arbetsuppgiften blir att sitta bredvid honom och pensla färg i färg-hållaren, som är en stor keramikskål. I skålen finns dragant, som får en gummiliknande konsistens när den blandas med vatten. Sedan har man ett lager av filt på skålen och ett annat lager av tyg som färgen penslas på från. Mäster Shirvani pekar på en ung man i verkstaden och berättar att det arbete jag gör nu var hans arbete under ett år. Det tar tid att jobba upp sig för att bli tryckare. Men jag får sätta mig bakom ett av de låga borden redan när jag kommer tillbaka på eftermiddagen för att komma igång med att trycka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s