Dag två. Det är så härligt att sitta på golvet och ha benen i hålet i golvet, ta blocket, lägga det mjukt på färgytan och slå med den inlindade handen för att sedan upprepa allt igen. Något jag finner fascinerande är lättheten och snabbheten jag ser i tryckarens rörelser. Något väldigt intressant med den här trycktekniken är hur ögat och handen är i totalt samspel. De tryckare jag hittills träffat har börjat yrket som unga och det tar tid att nå den noggrannhet de besitter samtidigt som de måste jobba snabbt.

Dagens lektion är att slå blocket mot färgytan för att få en jämn yta. Min lärare beskriver att det ska låta som en mjuk puss mellan blocket och färgen. Man slår på det upp till tre gånger och lägger det sen mot tyget. Sedan är det en annan historia hur man ska anpassa blocket till mönstret så att det blir jämnt och fint.

tvärsnitt
Tvärsnitt på hur en sitter och trycker – Illustration Shabnam Faraee

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s